Financiële regelgeving Sandbox-communicatie

De financiële reguleringssandbox van de Financial Commission, die het derde jaar van de uitvoering heeft doorgemaakt, zal de communicatiemogelijkheden voor Fintech-bedrijven en financiële bedrijven vergroten en actief de problemen van de industrie oplossen.

De Financial Commission heeft op 20 augustus aangekondigd dat het de interne integriteit van de Sandbox-financiering zal bevorderen, zoals het introduceren van diensten die op bezoek zijn en een digitaal Sandbox-systeem. De Sandbox van het Financieel Reglement werd voor het eerst in april 2019 geïmplementeerd als een systeem dat een bepaalde tijdsreguleringsspecifieke regeling biedt voor nieuwe financiële diensten met een innovatieve en grote consumentenvoordelen. Tot nu toe zijn er 142 innovatieve financiële diensten aangewezen, met 80 tal van tess.

De Financial Commission introduceert vanaf dit jaar ‘Sandbox on Financial Reregulation’, ‘(Gongs) Digital Sandbox’ en andere. Digitale Sandbox is een omgeving die de bedrijfsprestaties en haalbaarheid van innovatieve ideeën van vroege FinTech-bedrijven en startups kan testen. Bovendien blijven de inspanningen om de regelgeving te verbeteren, gekoppeld aan het verzoek om regelgeving.

Om dit te doen, zal het bedrijf een communicatie ter plaatse houden met 42 bedrijven die in juni en juni zijn aangewezen voor innovatieve financiële diensten. Het zal worden geselecteerd door de eerste onderneming in een voorafgaande vraagonderzoek en zal worden onderworpen aan een aanvullende aanvraag in juni tot juli. De vergaderingen worden elke week van 21 tot 2 juni gehouden om 16.00 uur. Dan Corona 19, die wordt gehouden als een grote gebeurtenis.

De Financial Commission is van plan snel te reageren op de problemen van de industrie en om de herziening van de speciale wet op financiële innovatie te begeleiden. Het principe was dat de problemen die ter plaatse konden worden opgelost onmiddellijk zouden worden behandeld en dat de taken die de werkafdeling nodig had, snel zouden worden beantwoord. Volgens de speciale wet van 21 juli, die van kracht is, kunnen innovatieve financiële bedrijven om een ​​hervorming van de regelgeving vragen tot drie maanden voor het verstrijken van de gebruikelijke periode en kunnen ze tot een jaar en zes maanden worden verlengd, afhankelijk van overheidsbeslissingen.

Een bron van het Financieel Comité legde uit: “Innovatiefinancieringsbedrijven die niet hebben deelgenomen aan de Sandbox van het Financieel Reglement, die op zoek zijn naar een bezoek, kunnen deelnemen 폰테크 aan de communicatie op het terrein die in juni wordt aangemoedigd als ze op 20 juni worden aangevraagd.”

De kaartenbedrijven concentreren zich op de databusiness, die een toekomstig voedsel is. Het wordt geïnterpreteerd als een marktanalyse, marketing enzovoort op basis van de betalingsgeschiedenis van kaarten en als een voorschot op de snel verspreide data-industrie.

Volgens het gegevensmakelaarplatform dat op 20 augustus door de financiële veiligheidsdienst wordt beheerd, hebben acht populaire leveranciers de kaartmaatschappijen bovenaan geplaatst. De eerste plaats is de KB National Card en de tweede plaats, met Shinhan Card en Samsung Card. In totaal zijn er 100 bedrijven die deelnemen aan de financiële data-beurs, met een totaal aantal gegevens en een cumulatief transactievolume van respectievelijk 651 en 1849.

De financiële data-beurs die in mei vorig jaar werd gelanceerd, is een open data-beurs die financiële bedrijven, waaronder banken, kaarten, verzekeringen en effecten, verbindt met de sectoren zoals distributie, advies en energie.

De omvang van de gegevens die kaartmaatschappijen aan de financiële databeurs aanbieden, is overweldigend. De vijf grootste financiële banken hebben ongeveer 50 gegevensproducten, terwijl 101 nieuwe creditcards, 83 KB-kaarten en 80 Samsung-kaarten zijn geregistreerd. Acht van de top tien gegevensproducten van de algemene gegevenstransactie waren Shinhan Card en KB National Card. De gegevens over de trend van de kaartconsumptie (betalingsconsumptie) volgens de Corona 19 van Shinhan Card en de ‘gebruikssituatie van de abonnementseconomie (voedsel, kruidenier, kennis, smaak, enz.) van de KB-kaarten waren veel te koop.

Sommige kaartbedrijven hebben ook hun eigen platforms. KB National Card heeft afgelopen februari een open data-integratieplatform ‘dataroute’ geïntroduceerd dat big data van verschillende gebieden analyseert.Vicekaart heeft ook een financieel Big Data-platform.

Leave a comment

이메일은 공개되지 않습니다. 필수 입력창은 * 로 표시되어 있습니다