Semakin banyak otot yang anda miliki, semakin tinggi kadar metabolisme basal anda.

Seiring bertambahnya usia, jisim otot menurun, dan jika dibiarkan sebagai fenomena semula jadi kerana penuaan, masalah kesihatan mungkin timbul. Apabila sarcopenia berlaku kerana jisim otot yang tidak mencukupi, ia memberi tekanan pada tulang dan sendi, meningkatkan risiko kerosakan tulang rawan dan artritis, dan mengurangkan jumlah aktiviti, meningkatkan kemungkinan menderita penyakit kronik seperti diabetes, tekanan darah tinggi, dan dislipidemia. Oleh itu, penting untuk mengekalkan jisim otot mengikut usia anda, dan anda perlu memeriksa sama ada anda ‘sarcopenia’.

Sarcopenia dapat didiagnosis dengan “ujian cincin jari” di mana tangan melilit betis. Ini adalah kaedah yang dikembangkan oleh Institut Penyelidikan Geriatrik University of Tokyo, dan membungkus bahagian betis anda yang paling tebal dengan meletakkan ibu jari dan jari telunjuk anda bersama-sama untuk membentuk lingkaran lebar (jari manis). Pada masa ini, jika jari lebih besar dari keliling anak lembu dan ada ruang yang tersisa, sarcopenia disyaki. Menurut Institute for Geriatrics di University of Tokyo, mereka yang mempunyai cincin jari yang ketat mempunyai risiko sarcopenia 2,4 kali lebih tinggi, dan mereka yang mempunyai cincin jari yang lebih besar mempunyai risiko sarkopenia 6,6 kali lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai betis yang lebih lebar.

Anda juga dapat menentukan sama ada anda menghidap sarcopenia dengan mengukur keliling betis anda dengan alat seperti pita ukur. Hasil daripada eksperimen yang dilakukan oleh Profesor Jang-won Kim dan Seon-yeong Kim dari Jabatan Perubatan Keluarga di Hospital Universiti Kyunghee pada 657 warga tua Korea, jisim otot badan cenderung sebanding dengan lilitan betis, dan 82 % pesakit yang didiagnosis dengan sarcopenia mempunyai lilitan betis kurang dari 32 cm. Oleh itu, jika anda berumur lebih dari 65 tahun dan mempunyai kemungkinan sarcopenia tinggi, tanpa mengira ketinggian atau jantina, jika lilitan betis anda kurang dari 32cm, anda harus mengesyaki sarcopenia.

Ia dikenali sebagai pengetahuan umum bahawa untuk mengurangkan berat badan, anda perlu meningkatkan jisim otot. Walau bagaimanapun, terdapat juga bantahan bahawa peningkatan jisim otot tidak banyak mempengaruhi penurunan berat badan. Dijelaskan bahawa peningkatan kadar metabolisme basal tidak dapat diabaikan walaupun jisim otot meningkat.

Kadar metabolisme basal adalah tenaga yang digunakan oleh tubuh kita untuk mengekalkan kehidupan, seperti bernafas dan mengekalkan suhu badan yang sesuai. Sekiranya kadar metabolisme basal anda tinggi, 강남가인안마 tubuh anda menghabiskan banyak tenaga, jadi anda dapat menurunkan berat badan dengan mudah dengan sedikit bersenam, dan anda akan mendapat lebih sedikit berat badan walaupun anda makan jumlah makanan yang sama.

Semakin banyak otot yang anda miliki, semakin tinggi kadar metabolisme basal anda. Walau bagaimanapun, para pakar menjelaskan bahawa kadar metabolisme basal yang dimakan oleh otot tidak terlalu besar. Pengarah Seo Jae-won Hospital 365mc berkata, “Secara umum, otot yang boleh ditingkatkan dengan senaman adalah kira-kira 1 kg, dan kadar metabolisme basal yang digunakan oleh 1 kg otot adalah 13 kcal. Berkata.

Juga, tidak dapat meningkatkan jisim otot sambil menurunkan berat badan. Menurut hasil banyak kajian yang dilakukan pada wanita, kebanyakan mereka gagal mendapatkan jisim otot sambil menurunkan berat badan. “Jika anda kerap melakukan senaman aerobik atau latihan kekuatan, anda boleh mencegah kehilangan otot yang mungkin berlaku semasa diet, tetapi ia adalah sukar untuk meningkatkan jisim otot semasa mengurangkan berat badan.” Kita perlu memberi tumpuan kepada mengurangkan ia. “

Tegasnya bahawa senaman secara teratur adalah penting jika anda ingin mengurangkan kehilangan otot semasa diet, tetapi pemakanan yang betul lebih penting. Ini kerana mudah kehilangan nutrien yang membantu mengekalkan fungsi otot, seperti protein dan vitamin, jika anda mengekalkan diet rendah kalori. “Sekiranya anda mengehadkan kalori secara berlebihan, anda akan kehilangan jisim otot dan air badan, dan kadar metabolisme basal anda menurun dan anda menambah berat badan, jadi jika anda ingin menjalani diet yang sihat sambil mengekalkan jisim otot, makan pelbagai nutrien dan makan 500 hingga 1000 kcal kurang daripada biasa. “Ia adalah wajar untuk mengambil protein,” katanya. “makan protein seperti protein lengkap yang terdapat dalam daging atau ikan, tetapi pengambilan protein setiap hidangan tidak melebihi 30g supaya badan tidak simpan sebagai lemak dengan mengambil terlalu banyak. “

Leave a comment

이메일은 공개되지 않습니다. 필수 입력창은 * 로 표시되어 있습니다