Kosten zijn moeilijk te vergelijken met eenvoudige cijfers simple

Terwijl creditcardmaatschappijen voor het eerst in drie jaar de tarieven voor verkopers opnieuw beoordelen, worden de tarieven van grote eenvoudige betalingsdiensten zoals Naver Pay en Kakao Pay vergeleken met kaartmaatschappijen, wat opnieuw de aandacht trekt.

Hoewel eenvoudige betalingsdiensten relatief hoge commissietarieven hanteren en uitgestelde betalingsdiensten implementeren, is de mening dat de Specialized Credit Finance Business Act alleen van toepassing is op creditcardmaatschappijen en kan leiden tot omgekeerde discriminatie.

Als reactie hierop antwoordt de eenvoudige betalingsindustrie dat er een verschil is met de kaartvergoedingsstructuur, aangezien deze vergoedingen voor betalingsagentschappen en systeemgebruikskosten omvat, en dat het tegen de billijkheid is om onderworpen te zijn aan dezelfde regels als kaartmaatschappijen met kredietlicenties .

Volgens het kantoor van de wetgever werd geanalyseerd dat als de netto-makelaarsvergoeding voor grote eenvoudige betalingen wordt verlaagd tot het niveau 휴대폰정보이용료 van de chequekaart, kleine en middelgrote handelaren de franchisevergoeding kunnen verlagen met 446 miljard gewonnen per jaar.

Bovendien, als de vergoeding voor prepaid elektronische betaalmiddelen van 3,7% wordt verlaagd tot ongeveer 1,7%, wat het niveau is van de kosten voor het overmaken van rekeningen van elektronische financiële bedrijven, wordt verwacht dat kleine en middelgrote handelaren extra kunnen besparen 764 miljard won per jaar.

Wanneer u de elektronische betaling van Naver Shopping gebruikt, variëren de handelaarskosten van 2,2% tot 3,7%, inclusief creditcardkosten van 0,8% tot 2,3%, en de netto makelaarscommissies van handelaren exclusief deze bedragen ongeveer 1,4% tot 2,2%. De vergoeding voor vooruitbetaalde elektronische betaling die wordt gebruikt door punten te verzamelen, is 3,7%.

Vertegenwoordiger Kim Han-jeong zei: “Om kleine handelaren te beschermen, is het noodzakelijk om een manier te vinden om de handelaarsvergoeding van grote technologie enz. op een passend niveau vast te stellen.” “Big tech vervult in feite een functie die vergelijkbaar is met een check-kaart, dus het is een check-kaart. · het is noodzakelijk om een beleid richting om de vergoeding vastgesteld op hetzelfde niveau als de rekening transfersom te vinden.”

Een ambtenaar van de kaart industrie ook gezegd, “Techfin bedrijven zoals Naver en Kakao hebben reeds bereikte schaalvoordelen dan elk ander platform in Korea in termen van het aantal leveranciers op het platform. Zal”, zei hij

De sector voor eenvoudige betalingen stelt dat 70-80% van de vergoeding voor eenvoudige betalingen de kosten van de kaartmaatschappij omvat, dus de werkelijke marge van de service voor gemakkelijke betalingen is niet groot en het is moeilijk om eenvoudig het aantal in het tarief te vergelijken.

Bij online betalen door een creditcard te koppelen aan een eenvoudige betalingsservice, wordt 70-80% van de vergoeding vastgesteld als creditcardvergoeding en ontvangen door de creditcardmaatschappij.

In het geval van Pay worden verschillende oplossingen, zoals betaalbureauservice, levering van bestelformulieren, verkoopbeheer, leveringstracering, analyse van verkoopgegevens, ledenbeheer, beoordeling, puntenaccumulatie, bediening van het klantencentrum, enz. ook geleverd door handelaars in de smart store. zijn inclusief

Leave a comment

이메일은 공개되지 않습니다. 필수 입력창은 * 로 표시되어 있습니다